Eindejaarsverwerking

Het stappenplan

Dit plan behandelt de eindejaarsverwerking voor facturen in Exact Globe. Voer onderstaande stappen uit om de volledige eindejaarsverwerking af te ronden:

1. Factuurnummers aanpassen/koppelen
  2. Factuurcodes blokkeren

Stap 1: factuurnummers aanpassen /koppelen

De overgang naar een nieuw jaar betekend dat u de factuurnummers wil laten beginnen met het nieuwe boekjaar, zodat u aan het factuurnummer kunt zien op welk jaar deze betrekking heeft. In onderstaande stappen wordt de eindejaarsverwerking van facturen stapsgewijs behandeld. Om een volledige eindejaarsverwerking uit te voeren dient u al deze stappen uit te voeren.

1. Ga naar [Systeem > Algemeen > Instellingen > Nummerinstellingen > Sectie Logistiek >veld 'Factuurnummer'].
  2. Pas hier het factuurnummer aan.
  3. Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  4. Heropen de administratie.
Dit nummer wordt gebruikt als de instelling 'Factuurcode dagboek koppeling' in [Systeem > Algemeen > Instellingen > Factuurinstellingen > sectie Afdrukken > selectie vak 'Factuurcode dagboek koppeling'] is uitgeschakeld. Het is dus ook afhankelijk van deze instellingen of u dit nummer kunt aanpassen. Wanneer de instelling 'Factuurcode dagboek koppeling' aanstaat, houdt dat in dat het factuurnummer bepaald wordt door het eerst volgende vrije boekstuknummer in het desbetreffende verkoopboek, dat aan die factuurcode gekoppeld is. Bijvoorbeeld, factuurcode 0 is gekoppeld aan verkoopboek 70.
  1. Wanneer een nieuw jaar geopend is, navigeert u eerst naar [Systeem > Financieel > Dagboeken] tabblad 'Nummer' om het factuurnummer te wijzigen voor het betreffende boekjaar.
  2. Selecteer het nieuwe jaar en klik op de knop 'Wijzigen'.
  3. Nadat u de nummering heeft aangepast, klikt u op 'Bewaren'.

Het factuurnummer wordt vervolgens bepaald via de factuurcode waaraan een verkoopdagboek is gekoppeld: in het verkoopdagboek staat voor dat boekjaar een eerstvolgend boekstuknummer ingesteld dat het factuurnummer wordt.

Stap 2: factuurcodes blokkeren

Het is van belang dat de factuurcodes die niet meer gebruikt mogen worden, geblokkeerd zijn in de administratie.

1. Navigeer naar [Systeem > Logistiek > Factuurcodes].
  2. Open de factuurcode(s) die niet meer gebruikt mogen worden.
  3. Vink de optie 'Blokkeren' aan en klik op 'Bewaren'.

Nu zijn de instellingen met betrekking tot de factuurnummering en factuurcodes correct ingesteld.

Het resultaat

Wanneer u deze stappen heeft doorlopen is de volledige eindejaarsverwerking van facturen afgerond. Naast facturen hebben we ook stappenplannen voor het uitvoeren van de eindejaarsverwerking voor:

Is uw vraag hiermee nog niet voldoende beantwoord? Neem dan contact op met onze afdeling Servicedesk via het telefoonnummer 088 411 42 00 of stel uw vraag op ons klantportaal. Meer vragen over het Advisie klantportaal? Klik dan hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elk kwartaal het laatste nieuws, Exact updates en relevante inspiratie in je inbox.